Journal

Manor House Cottage is a detached bungalow in the Green Belt, remote from any settlement. The existing property was in a poor state of repair and needed to be thoroughly over hauled particularly in regards to thermally improving the external fabric.

The proposals were to build out a front extension, remove the existing chimney and bay and to continue the existing pitched roof profile over the current incongruous flat roofed rear extension. This strategy aimed to unify the main building and give an appearance more appropriate to the Conservation Area.

A new oak framed entrance porch defines the new entrance position. The existing buildings were clad with new timber cladding. 

The new layout creates a formal entrance centered on the house with the principle rooms and new first floor accommodation accessed directly from it. A new lounge is created within the existing buildings footprint while steps lead down to an open plan kitchen, dining and family area. 

 

 

23rd Feb 2018